2024, 09 Ekim Çarşamba İskilip Hava Durumu IMG 24°C az bulutlu Sık Kullanılanlara Ekle İletişim Künye Reklam RSS
IMG-LOGO

3 MAYMUN

12 Ağustos 2024 - 61 Defa Okundu

Bir fikri savunup dururken, birdenbire fikir değiştirenlere halk arasında söylenen güzel bir söz vardır hani, “kıvırıyor” denir. Bunun bir başka şekli de kenara çekilerek sorumlu olduğu her şeyi inkâr edip, hiç ilgisi yokmuş gibi davranmaktır. Buna da halk arasında “3 maymunu oynamak” adı verilir.

 

Peki, biz o üç maymunu nasıl biliriz?

Görmedim”,

Duymadım”,

Söylemedim” ya da “Bilmiyorum”.

Yani, konu ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını belirtmek amacıyla kendini savunma ve temize çıkarma sözcükleri diyebiliriz. Kısaca belirtirsek de, “ben masumum, siz suçluyu başka yerde arayın” gibi bir anlama gelir.

 

Şimdi de bu 3 maymun aslında neymiş, ona bakalım:

Bununla ilgili binlerce espri üretilmiştir ama hepsi de yanlış bilgilere dayanır. İşin aslını ise Japonya’da buluruz. 3 maymun, aslında 17’nci yüzyılda Japonya’nın Nikko şehrinde Tosho Gu tapınağının kapısına yapılan bir oymadır. İsimleri de “Nikko Maymunları” olarak bilinir.

 

Bu 3 maymunun gerçek adları şöyledir;

Mizaru”,

Kikazaru

İwazaru

Buraya kadar her şey normal. Bu sözcüklerin ne anlama geldiklerini incelediğimizde ise şaşırıp kalıyoruz. Çünkü öyle bizim bildiğimiz anlamlarda değil, çok çok farklı anlamlar içeriyor.

 

Şimdide bunları görelim:

Mizaru'yu biz “GÖRMEDİM” diye biliriz ama doğrusu, “Kötü gözle bakma“.

Kikazaru'yu biz “DUYMADIM” diye biliriz ama doğrusu, “Kötüyü dinleme”.

İwazoru'yu biz “SÖYLEMEDİM ya da “BİLMİYORUM” diye biliriz ama doğrusu, “Kötü söz söyleme”.

Sizin de fark ettiğiniz gibi her üç maymun da yaptığını inkâr etmek anlamında değil, “iyiye ve doğruya davet” ya da “kötüden kaçınma” anlamlarında kullanılıyor.

Peki, biz niye olması gereken bu anlamlarında değil de, gördüğü, yaptığı, duyduğu her şeyi inkâr etme anlamında kullanıyoruz? Tabii ki sorumluluğu üstümüzden atmak için. Çünkü Japonlar, kendilerinin sorumlu olduğu bir şeyin ters bir sonuç vermesi durumunda hemen sorumluluğu kabul ederek gerekeni yapıp istifa ediyor. Hatta hatta bu nedenle "Harakiri” denilen bir yöntemle yaşamına son verebiliyor. Boğaz köprüsünün inşaat aşamasında teknik bir hata yüzünden çelik halatın kopmasından ve yaşanan gecikmeden kendisini sorumlu tutup intihar eden Japon Mühendis Ryoichi Kishi gibi.

Ya bizimkiler ne yapıyor? Ha onlar mı; ne suçları var canım? Bütün suç ölenlerde. “Kaderleri böyleymiş”, ya da “işin fıtratı bu” deyip geçersin. Hem, yukarıdakiler de aynı kafada olduğu sürece hiç korkma, sana kimse zarar veremez. 3 maymunu oynar, işine devam edersin.

Hem ölenler şehit olup Cennete gidiyorlar, daha ne istiyorsunuz?

DÜŞÜNEN SÖZLER:

·         Vazifesini yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına ne mazeretin devası, ne ilacın şifası deva getiremez. MEVLANA

·         İnsanlar ne ederse kendine eder ama sorarsan suçlu ya hayattır ya da kader. ANONİM

·         Sütten çıkınca bütün kaşıklar aktır. Önemli olan, içinden çıktığın sütü ak bırakmaktır. MEVLANA

·         Bahane kıl gibidir, herkes de bulunur. Ama çare akıl gibidir herkes de bulunmaz. LAO TZU

·         Başarılı insanlar problemleri kabullenir, çözüm bulurlar. Başarısızlar çözümleri kabullenir, problem bulurlar.

Etiketler:

Çok Okunanlar